fbpx
Zenica: +387 32 245 451 // Sarajevo: +387 33 271 281

Austrijka Bajka Salzburg + Hallstatt

Hallstat
već od 190 KM
  • Januar
  • BUS - visoka turistička klasa
  • Doručak
  • Hotel
  • Izlet/Obilazak
  • Organizacija putovanja
  • Pratilac grupe


RASPORED & DETALJI

U austrijski Hallstatt zbog “Frozena” i Instagrama dnevno dolazi i 10 hiljada turista. Mnogi ga nazivaju najljepšim selom na svijetu, a 1997. godine Hallstatt je proglašen zaštićenom baštinom. Krase ga jezera, vidikovci, brojne planinarske staze… Snažan vjetar u leđa popularnosti ovog sela bile su priče da je upravo to austrijsko mjesto bilo inspiracija za bajkoviti gradić Arendelle iz Disneyjevog hita “Snježno kraljevstvo” (Frozen). Od tada su svi poludjeli za Hallstattom, koji je postao najpopularniji grad na Instagramu.

 

 

1.dan: Petak, 27.01.2023 – BiH
Polazak grupe u večernjim satima iz Sarajeva, Visokog, Kaknja, Zenice, Zepca, Maglaja, Doboja…. Slijedi ugodna vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Austriju uz usputna zaustavljanja prema potrebi grupe..

2.dan: Subota, 28.01.2023 – Salzburg –
Dolazak u jutarnjim satima u SHOPPING CENTAR EUROPARK SALZBURG. Slobodno vrijeme za shopping u brojnim prodavnicama svjetskih poznatih brendova. Odlazak na check-in u hotel oko 14.00h. Slobodno vrijeme za odmor. U popodnevnim satima FAKULTATIVNO razgledanje Mozartovog rodnog grada uz pratnju našeg vodiča: Barokni dvorac Mirabell, dvorac koji je doživio veliku obnovu nakon požara, od strane nadbiskupa Wolf Dietrich von Raitenaua, s obzirom na veličinu njegove porodice koja je brojala čak petnaestero djece koje je imao sa svojom ljubavnicom Salome – Mirabellplatz – Crkva svetog Trojstva – ulica Getreidegasse koja se smatra najstarijom ulicom u Salzburgu, a na kojoj se na broju 9 nalazi i rodna kuća Wolfganga Amadeusa Mozarta, koji je tamo rođen 1756. godine – Stara gradska vijećnica sa satom – centralni trg Domplatz gdje se nalazi Salzburger Dom, katedrala čije je temelje također postavio nadbiskup von Raitenaua – Franjevačka crkva – Mozartplatz – samostan sv. Petra. Slobodno vrijeme za vlastite sadržaje. Ukoliko vrijeme dopusti, preporučujemo uspon na Salzburšku tvrđavu Hohensalzburg, jednu od najvećih utvrda u Europi, odakle se pruža pogled na cijeli Salzburg ( Doplata ). Do same tvrđave ide se uspinjačom, te ulaznica osim same tvrđave uključuje i ulaz u nekoliko muzeja unutar same utvrde. U dogovoreno vrijeme polazak prema hotelu. Noćenje.

3.dan: Nedjelja, 29.01.2023 – Salzburg-St.Wolfgang-Bad Ischl-Hallstatt- BiH
Doručak. Check-out iz hotela oko 9.00h. Polazak prema jezeru Wolfgangsee. Vožnja područjem Salzkammerguta gdje su se smjestila najljepša i najpoznatija austrijska lednička jezera, a od kojih možda i najljepši upravo Wolfgangsee. Odlazak do najpoznatijeg mjesta na jezeru – St. Wolfgang. Ovo malo mjesto je kao i cijelo jezero, dobilo ime po Svetom Wolfgangu, redovniku koji je u 10. stoljeću ovdje sagradio crkvu. Danas crkva privlači turiste iz svih dijelova svijeta zbog poznatog Pacherovog renesansnog oltara te vidikovca s pogledom na jezero. S obzirom na blizinu skijališta te velik broj luksuznih hotela u mjestu, ovo se mjesto smatra jednim od najelitnijih austrijskih odmorišta, što zimi prilikom skijaške sezone, a što ljeti zbog odmora u planinama. Slijedi kraća šetnja uz jezero te vrijeme za popiti kavu. Potom idemo prema obližnjem Bad Ischlu, habsburškom ljetovalištu iz carskih vremena. Slijedi šetnja gradskim središtem uz zgradu pošte iz koje su Austrijanci Srbiji poslali brzojav o objavi rata, te istim započeli I. svjetski rat te ćemo vidjeti i otmjene vile na rijeci Traun. Mogućnost posjete jednoj od najslavnijih slastičarnica Austrije „Zauner“ gdje možete kušati autentične išlere, kolače koji su dobili ime upravo po Bad Ischlu. Slobodno vrijeme za kavu ili išlere te nastavak vožnje prema pitoresknom Hallstattu koji se nalazi na Hallstattsee, a ujedno i jedan od najpoznatijih fotografskih motiva Austrije, Hallstatt je mjesto s ribarskim kućama i poznato je po arheološkom nalazištu keltske kulture koja je u cijeloj Europi poznata pod imenom „Hallstatska kultura“. Šetnja uz obalu do protestantske crkve i glavnog trga te uskim uličicama uz vodopad do katoličke crkve s vidikovcem i poznatim grobljem. Mogućnost odlaska na uspinjaču (uz doplatu) kojom se uspinje na vidikovac iznad grada, odakle se baca prekrasan pogled na jezero te sami Hallstatt. U dogovoreno vrijeme polazak prema BiH. Nastavak vožnje romantičnim austrijskim krajolikom, kroz Sloveniju do Zagreba. Dolazak u BiH predviđen poslije ponoći.

 

 

CIJENA ARANŽMANA: 190 KM

 

 

Aranžman obuhvata:

• prijevoz autobusom visoke turističke klase (TV, Video, Caffe, Clima, Radio, DVD, VCD, Caffe)
• smještaj u hotelu 3*** u okolini Salzburga u ½ i 1/3 sobama na bazi 1 noćenja sa doručkom
• posjeta shopping centru EUROPARK
• razgledanje prema programu: St.Wolfgang – Bad Ischl i Hallstatt
• pratilac putovanja ispred agencije
• troškove pripreme i organizacije

Aranžman ne obuvata:

• Obavezno putničko-zdravstveno osiguranje: 6 KM
• Boravišna taksa: 3 EUR po osobi
• Turistička taksa za posjetu Hallstatu 5 e po osobi
fakultativni izleti:
SALZBURG PANORAMA: 10 EUR
HALLSTATT ŽIČARA: 18 EUR

Potrebna dokumentacija:

  • Putna isprava (pasoš, putovnica) biometrijska sa rokom važenja 90 dana od dana polaska na putovanje.

 

 

Kalkulacija rađena na bazi 45 osoba.

U slučaju manjeg broja prijavljenih, agencija zadržava pravo korekcije cijena i/ili otkaza putovanja najkasnije 10 dana prije polaska.