fbpx
Zenica: +387 32 245 451 // Sarajevo: +387 33 271 281

Istanbul

Istanbul
već od 299 KM
  • Jesen
  • BUS - visoka turistička klasa
  • Doručak
  • Hotel
  • Izlet / Obilazak
  • Pratilac grupe


RASPORED & DETALJI

Dobrodošli u grad koji vam nudi nezaboravno iskustvo – Istanbul! Iako nije glavni grad Turske, ovaj grad je neosporno njezin kulturni, historijski i ekonomski epicentar. Svojom čarobnom atmosferom, Istanbul oduševljava posjetitelje iz cijelog svijeta i ostavlja ih bez daha.

Grad na dva kontinenta, Istanbul, je nevjerojatan spoj istoka i zapada. Ovdje ćete doživjeti pravi orijentalni duh i okusiti tursku kulturu na svakom koraku. Istanbul obiluje nevjerojatnim kulturnim spomenicima i historijskim građevinama, kao što su najljepše džamije Islama, sultanske palače i brojna arhitektonska čuda svijeta. Ovo je grad gdje možete osjetiti bogatu kulturu Osmanskog Carstva, koje je ostavilo dubok trag utkan u svaki kamen u gradu.
Šetajući po Istanbulu, posjetitelji su očarani najvećim svjetskim bazarama, u kojima se mogu naći razni proizvodi, od suvenira do zlatnnog nakita. Posebnu draž pružaju tradicionalna turska kupatila a za dodatno opuštanje, tu su i brojni parkovi sa cvijećem i raznim vrstama flore koje su čarobne za vidjeti.

Istanbul ima i jedinstvenu gastronomsku ponudu, koja spaja utjecaje turske i mediteranske kuhinje. Tu su prepoznatljiva turska jela kao što su kebab i baklava, ali i brojni drugi specijaliteti koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Na kraju, posjet Istanbulu pruža ne samo obilje nezaboravnih iskustava i atrakcija, već i osjećaj pripadnosti ovom gradu koji je ostavio dubok trag u historiji. Kao što je čuveni Alphonse de Lamartine rekao: “Ukoliko bi imali pravo na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu.” Zato ne čekajte, krenite u ovu nevjerojatnu avanturu i iskusite nezaboravno putovanje u gradu na dva kontinenta!

 

 

1.dan 
Naše putovanje počinje u jutarnjim satima, kada će se okupiti putnici iz Sarajeva, Ilijaša, Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Maglaja, Doboja, Gračanice, Lukavca, Tuzle, Srebrenika, Brčkog i Bijeljine. Nakon toga, krenut ćemo našim udobnim turističkim autobusom i voziti se preko Beograda i Niša sve do granice Bugarske. Noćna vožnja kroz Bugarsku, gdje će vas pratilac putovanja usmeno upoznat sa njenom kulturom i predivnom prirodom, prolazeći kroz gradove kao što su Sofija i Plovdiv. Usputna zadržavanja i potrebna stajanja za pasoške procedure, odmor i druge potrebe grupe. Sve u svemu, putovanje će biti ugodno, bezbrižno i puno zabave!

2.dan
Predviđeni dolazak u Istanbul u prijepodnevnim satima. Nakon smještaja u hotelu, kratkom odmora predviđen je fakultativni obilazak Istanbula u pratnji vodiča.

Naš obilazak započet će na Sultan Ahmet trgu, gdje ćemo posjetiti Hipodrom i Aya Sofiju, nevjerojatnu građevinu koja datira iz 6. stoljeća. Nakon toga, otkrit ćemo čari Kapali Čaršije, velikog i prekrasnog starog bazara sa stotinama trgovina koje nude suvenire, tkanine, nakit, odjeću i drugo. U popodnevnim satima imat ćete slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti i daljnje istraživanje Istanbula. Povratak u hotel. U večernjim satima fakultativni odlazak na Taksim, centar novog evropskog dijela grada, poznat po Istiklal uslici dugoj 3-4km (restorani, brojne prodavnice), odlazak do Galata kule. Ovaj dan će vas sigurno obogatiti nezaboravnim iskustvima koje ćete nositi u srcu zauvijek. Noćenje.

3.dan
Treći dan u Istanbulu započinjemo doručkom u hotelu, nakon čega slijedi jedan od najpopularnijih fakultativnih izleta – plovidba Bosforom. Ova jednoiposatna vožnja brodom pružit će vam nezaboravnu priliku da vidite Istanbul iz druge perspektive – s Bosfora. Dok plovite, s jedne strane ćete vidjeti azijsko, a s druge evropsko tlo, prolazeći kroz neke od najimpresivnijih gradskih mostova poput Dolmabahçe, Beşiktaş, Örtaköy Cami, 15 temmuz šehitleri koprüsü, Fatih Sultan Mehmet koprüsü, Rumeli hisar, Anadolu hisar, Beylerbeyi, i Kiz kulesi. Nakon krstarenje slijedi fakultativni obilazak Camlica Cami – najveća džamija u Turskoj koja može da primi u isto vrijeme oko 60.000 ljudi. Slobodno vrijeme. U večernjim satima fakultativno odlazak do Uskudara (Azijska strana) i mogućnost uživanja u najljepšem zalasku sunca sa pogledom na evropski dio i čuvenu Kiz Kulesi.

4.dan
Nakon doručka fakultativni izlet Suleymaniye džamija, za vaše najljepše slike vodimo vas na najpoznatiju lokaciju za fotografisanje – čuveni Taht. Poslije fotografisanja i kratkog predaha sa pogledom na najljepši grad posjetiti ćemo pijacu začina (Misir Carsi). Dan ćemo završiti u poznatoj Eminonu luci – vodimo vas da isprobate tradicionalni Balik Ekmek. Slobodno vrijeme. Fakultativni odlazak u Venezia Shopping centar. Noćenje

5.dan
Doručak. Napuštanje hotela oko 11.00h. Polazak prema Edirnama. Edirne je grad u Turskoj koji je nekada bio glavni grad Osmanskog carstva, prije nego što je prijestolnica prebačena u Istanbul. U Edirneu se nalazi i najveća turska džamija, Selimiye džamija, koja se smatra jednim od najvećih i najljepših primjera osmanskog arhitektonskog stila. Gratis trosatna posjeta drugom glavnom gradu Osmanlijskog carstva sa čuvenom Selimiye Cami, Taşlihan, spomenici sultanu Mehmedu el-Fatihu i mimaru Sinanu, Arasta bazar, Eski Cami, Alipasa ҫarşi – prilika za završni shopping (posebno slatkiša po povoljnim cijenama). Nastavak putovanja od Edirne prema BiH uz kraća zadržavanja grupe radi odmora. Nastavak putovanja kroz Bugarsku prema Srbiji.

6.dan
Dolazak na odredište u podnevnim satima.

 

 

 

CIJENA 299 KM

Usluga samo prevoza 200 KM

I TERMIN 29.8-3.9
II TERMIN 3.10-8.10

 

ARANŽMAN OBUHVATA:

– prijevoz autobusom visoke turističke klase (TV, Video, Caffe, Klima, Radio, DVD, VCD, Caffe),
– 3 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu u oblasti LALELI/AKSARAY
– posjeta Edirnama: džamija Selimija, Arasta bazar…
– pratilac putovanja ispred agencije
– troškove pripreme i organizacije

ARANŽMAN NE OBUVATA:

– fakultativne obilaske i ulaznice za kulturno-historijske spomenike
– obavezno putničko-zdravstveno osiguranje: 14,00 KM ( 28 KM za osobe u dobi 60-75 godina)
– Doplata za 1/1 sobu: 40,00 KM/dan/osoba
– Takse u hotelu 2 KM/noć (8 KM total )
– Doplata za posebno sjedište u autobusu 50,00 KM (sjedišta iza vozača, sjedišta za stolom, sjedišta iza 2. vrata)

FAKULTATIVNI IZLETI/ ODVOJENO:

– Razgledanje Istanbula – 10EUR
– Taksim – 10EUR
– Krstarenje Bosforom – 25EUR
– Camlica Cami – 25EUR
– Suleymaniye džamija, – 10EUR
– Venezia 15EUR
– Usukudar – 20EUR

Potrebna dokumentacija:

Putna isprava (pasoš, putovnica) biometrijska sa rokom važenja 150 dana od dana polaska na putovanje.

 

Kalkulacija rađena na bazi 45 osoba.

U slučaju manjeg broja prijavljenih, agencija zadržava pravo korekcije cijena i/ili otkaza putovanja
najkasnije 10 dana prije polaska.

NAPOMENA: NAVEDENI PROGRAM PLANIRANIH POSJETA PO DANIMA MOŽE BITI IZMJENJEN PRI KREIRANJU FINALNE SATNICE PUTOVANJA

 

Za ovaj aranžman vrijede Opšti uslovi putovanja „BABIĆ-BISSTOURS“ d.o.o. Zenica iz 2008. a koji su uskla đeni sa UTA BIH standardima