fbpx
Zenica: +387 32 245 451 // Sarajevo: +387 33 271 281

ISTANBUL / JULI (BUS)

Istanbul
već od 359 KM
  • Juli
  • BUS - visoka turistička klasa
  • Doručak
  • Hotel
  • Organizacija putovanja
  • Pratilac grupe


RASPORED & DETALJI

7 dana – 4 noćenja sa doručkom / BUS

 

Istanbul nije glavni grad Turske ali je najveći i predstavlja njen kulturni, historijski i ekonomski centar. Doživite čari orijenta u gradu na dva kontinenta. Najljepše džamije Islama, sultanske palače, najveći svjetski bazari, turska kupatila, brojno cvijeće i parkovi, odlična hrana, samo su dio ponude Istanbula. Otkrijte zašto se Istanbulu svi rado vraćaju. Na početku donosimo riječi čuvenog Alphonse de Lamartine koji je rekao: „Ukoliko bi imali pravo na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu..“

 

 

1. Dan – utorak, 16.07.
U jutarnjim satima okupljanje i polazak putnika iz VisokogUgodna vožnja udobnim turističkim autobusom preko Srbije. U večernjim satima ulazak u Bugarsku i putovanje kroz Bugarsku (Sofija, Plovdiv…). Usputna zadržavanja radi pasoških procedura, odmora i drugih potreba grupe.

2. Dan – srijeda, 17.07.
U jutarnjim satima ulazak u Tursku – dolazak u Istanbul u prijepodnevnim satima. Smještaj grupe u hotel. Nakon odmora slijedi Fakultativni odlazak na Taksim – prošetajte poznatom Istiklal ulica kojom dnevno prođe oko 3 miliona turista. Isprobajte najbolje turske specijalitete, provozajte se tradicionalnim crvenim tramvajem… Povratak u hotel. Noćenje

3. Dan – četvrtak, 18.07.
Doručak. Nakon doručka fakultativni cjelodnevni obilazak najvećih atrakcija u Istanbulu i evropskog i azijskog dijela uz pratioca grupe. Idemo na nezaboravnu vožnju Bosforom na kojoj se sa broda mogu vidjeti sve građevine, palate i druga historijska zdanja: Dolmabahce, Čiran dvorac, dva viseća mosta nad Bosforom kao i Rumeli i Andolu hisar kule. DNEVNA VARIJANTA KRSTARENJA BOSFOROM – NEŠTO STO SE NE PROPUŠTA. UPOZNAJTE JEDAN OD NAJLJEPŠIH GRADOVA SVIJETA, GRAD KOJI ZOVU I «BAJKA NA BOSFORU JOŠ UVIJEK TRAJE», NEVJEROVATAN SPOJ ISTOKA I ZAPADA.
Nakon krstarenja brodom krećemo na krstarenje autobusom  Panoramsko razgledanje Dolmabahče palate, Ortakoy džamije i vožnja prema Čamlidža džamiji, gdje ćemo napraviti kratku pauzu za razgledanje ove ljepotice. Džamija Čamlıdža je najveća džamija u Turskoj, s kapacitetom da primi oko 63.000 vjernika. Njena veličanstvena arhitektura kombinira tradicionalne osmanske elemente s modernim dizajnom. Džamija ima šest minareta, što je poseban znak njenog značaja, jer broj minareta obično označava važnost džamije. Najviši minareti dosežu visinu od 107,1 metar, što je referenca na 1071. godinu i Bitku kod Manzikerta, koja je bila prekretnica u historiji Turske. Sa vrha ovog vidikovca pruža se najljepši pogled na Istanbul. Nakon toga slijedi vožnja preko Prvog bosforskog mosta do Eyupa gdje će posjetitelji koji žele imati mogućnost samostalnog odlaska na Pierre Loti vidikovac koji se nalazi na vrhu Zlatnog roga. Slijedi ponovna vožnja autobusom do starog dijela grada , gdje nam slijedi pješačka tura: Hipodrom (njemačka fontana, egipatski obelisk, zmijski stub, Sultan Ahmetova džamija – Plava džamija, Aja Sofija…). Povratak u hotel. Noćenje.

4. Dan – petak, 19.07.
Doručak. Fakultativni cjelodnevni odlazak na Prinčevska ostrva. Iskusite neodoljivi šarm Prinčevskih ostrva, bisera u Mramornom moru, nadomak užurbanog Istanbula. Ova predivna ostrva, poznata po svojoj mirnoj atmosferi i bogatoj istoriji, predstavljaju idealno utočište za one koji traže bijeg od gradske vreve. Prinčevska ostrva nisu samo poznata po svojoj bogatoj historiji i kulturnim znamenitostima, već i po svojoj netaknutoj prirodi i jedinstvenom načinu života.
Zamislite da se šetate slikovitim uličicama bez zvuka automobila, uživate u mirisu borove šume i morskog povjetarca dok se vozite biciklom ili kočijom. Na ovim ostrvima, jedini zvuci koje ćete čuti su zvuci prirode i veseli razgovori lokalnog stanovništva i posjetilaca. Ostrva su stanište raznovrsnih biljnih i životinjskih vrsta, a mnoge od njih su zaštićene. Posjetioci imaju priliku da istražuju bujne parkove, skrivene plaže i slikovite uvale koje su idealne za plivanje i sunčanje. Povratak u hotel. Noćenje.

5. Dan – subota, 20.07.
Nakon doručka fakultativni izlet Suleymaniye džamija. Nakon kratkog predaha sa vidikovca Suleymanije džamije sa pogledom na najljepši grad posjetiti ćemo Kapali čaršiju. U podnevnim satima mogućnost fakultativno odlazak do Venezia Shopping Outleta. Slobodno vrijeme za shopping. Povratak u hotel. Noćenje.

6. Dan – nedjelja, 21.07.
Doručak. Napuštanje hotela oko 10.00h. Polazak prema Edirnama. Gratis trosatna posjeta drugom glavnom gradu Osmanlijskog carstva sa čuvenom Selimiye Cami, Taşlihan, spomenici sultanu Mehmedu el-Fatihu i mimaru Sinanu, Arasta bazar, Eski Cami, Alipasa ҫarşi – prilika za završni shopping (posebno slatkiša). Nastavak putovanja od Edirne prema BiH uz kraća zadržavanja grupe radi odmora. Nastavak putovanja kroz Bugarsku prema Srbiji.
7. Dan – ponedjeljak 22.07.
Dolazak na odredište u podnevnim satima.

 

 

CIJENA 359 KM
TERMIN: 16.7.-22.07.

 

 

 

Aranžman obuhvata:

• prijevoz autobusom visoke turističke klase (TV, Video, Caffe, Clima, Radio, DVD, VCD, Caffe),
• 4 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu 3/4* u oblasti LALELI/AKSARAY,
• posjeta Edirnama: džamija Selimija, Arasta bazar…
• pratilac putovanja ispred agencije
• troškove pripreme i organizacije

Aranžman ne obuvata:

• fakultativne obilaske i ulaznice za kulturno-historijske spomenike
• obavezno putničko-zdravstveno osiguranje: 14,00 KM ( 28 KM za osobe u dobi 60-75 godina)
• Doplata za 1/1 sobu: 40,00 KM/dan/osoba

Fakultativni izleti/ odvojeno:
• LOCO TOUR (SULTANAHMET)– 10EUR
• TAKSIM 10EUR
• KRSTARENJE BOSFOROM – 20EUR
• PANORAMSKI OBILAZAK ISTANBULA – 30EUR
• SULEYMANIYE DŽAMIJA, KAPALI ČARŠIJA – 5EUR
• VENEZIA 10 EUR

 

PAKET IZLETA: LOCO + KRSTARENJE + OBILAZAK 50 EUR

 

U slučaju malog broja prijava za fakultativne izlete ili saobraćajnih gužvi u gradu , agencija zadržava pravo da izlete realizuje korištenjem javnog prevoza u Istanbulu.

 

Potrebna dokumentacija:

Putna isprava (pasoš, putovnica) biometrijska sa rokom važenja 150 dana od dana polaska na putovanje.

 

 

Kalkulacija rađena na bazi 45 osoba.

U slučaju manjeg broja prijavljenih, agencija zadržava pravo korekcije cijena i/ili otkaza putovanja
najkasnije 10 dana prije polaska.

NAPOMENA : NAVEDENI PROGRAM PLANIRANIH POSJETA PO DANIMA MOŽE BITI IZMJENJEN PRI KREIRANJU FINALNE SATNICE PUTOVANJA

 

NAPOMENE:
– Za otkaze putovanja od strane putnika vrijede otkazni rokovi navedeni u Uslovima putovanja, te Vas ljubazno molimo da iste pročitate! Ukoliko želite uplatiti policu Osiguranja od otkaza (u tom slučaju ostvarujete pravo na povrat), molimo da nas kontaktirate!
– Završna obavijest o putovanju se šalje 48 sati prije polaska na put (obavijest o mjestu polaska i vremenu, imenu i kontaktu voditelja putovanja).
– Agencija ne odgovara za izgubljene, oštećene ili otuđene osobne stvari putnika / ostavljene u prijevoznom sredstvu / destinaciji!
– Agencija nema saznanja o vremenu čekanja na graničnom prijelazu niti je odgovorna za isto, te Vas molimo za razumijevanje.
– Turistička agencija prilikom organizacije i realizacije putovanja poštuje pravila i propise ”Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu” kojim je između ostalog definirano vremensko zaustavljanje na odmorištima, dnevni odmor vozača, kao i maksimalno zauzeće autobusa u danu te Vas molimo na razumijevanje i suradnju!

Upute i Opšti uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Kupovinom putovanja prihvatate navedene uvjete, stoga Vas molimo da ih pažljivo pročitate.

 

 

Za ovaj aranžman vrijede Opšti uslovi putovanja „BABIĆ-BISSTOURS“ d.o.o. Zenica iz 2008. a koji su uskla đeni sa UTA BIH standardima