fbpx
Zenica: +387 32 245 451 // Sarajevo: +387 33 271 281

TURSKA / JUNI / ISTANBUL + PRINČEVSKA OSTRVA

Istanbul
već od 345 KM
  • Juni
  • BUS - visoka turistička klasa
  • Doručak
  • Hotel
  • Izlet / Obilazak
  • Organizacija putovanja
  • Pratilac grupe


RASPORED & DETALJI

TURSKA – ISTANBUL + PRINČEVSKA OSTRVA
7 dana-4 noćenja sa doručkom

 

 

Dobrodošli u grad koji vam nudi nezaboravno iskustvo – Istanbul! Iako nije glavni grad Turske, ovaj grad je neosporno njezin kulturni, historijski i ekonomski epicentar. Svojom čarobnom atmosferom, Istanbul oduševljava posjetitelje iz cijelog svijeta i ostavlja ih bez daha.

Grad na dva kontinenta, Istanbul, je nevjerojatan spoj istoka i zapada. Ovdje ćete doživjeti pravi orijentalni duh i okusiti tursku kulturu na svakom koraku. Istanbul obiluje nevjerojatnim kulturnim spomenicima i historijskim građevinama, kao što su najljepše džamije Islama, sultanske palače i brojna arhitektonska čuda svijeta. Ovo je grad gdje možete osjetiti bogatu kulturu Osmanskog Carstva, koje je ostavilo dubok trag utkan u svaki kamen u gradu.

Šetajući po Istanbulu, posjetitelji su očarani najvećim svjetskim bazarama, u kojima se mogu naći razni proizvodi, od suvenira do zlatnnog nakita. Posebnu draž pružaju tradicionalna turska kupatila a za dodatno opuštanje, tu su i brojni parkovi sa cvijećem i raznim vrstama flore koje su čarobne za vidjeti.

Istanbul ima i jedinstvenu gastronomsku ponudu, koja spaja utjecaje turske i mediteranske kuhinje. Tu su prepoznatljiva turska jela kao što su kebab i baklava, ali i brojni drugi specijaliteti koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Na kraju, posjet Istanbulu pruža ne samo obilje nezaboravnih iskustava i atrakcija, već i osjećaj pripadnosti ovom gradu koji je ostavio dubok trag u historiji. Kao što je čuveni Alphonse de Lamartine rekao: “Ukoliko bi imali pravo na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu.” Zato ne čekajte, krenite u ovu nevjerojatnu avanturu i iskusite nezaboravno putovanje u gradu na dva kontinenta!

 

 

1.dan (NEDJELJA 18.6.) BiH
Naše putovanje počinje u jutarnjim satima, kada će se okupiti putnici iz Sarajeva, Ilijaša, Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Maglaja, Doboja, Gračanice, Lukavca, Tuzle, Srebrenika, Brčkog i Bijeljine. Nakon toga, krenut ćemo našim udobnim turističkim autobusom i voziti se preko Beograda i Niša sve do granice Bugarske. Noćna vožnja kroz Bugarsku, gdje će vas pratilac putovanja usmeno upoznat sa njenom kulturom i predivnom prirodom, prolazeći kroz gradove kao što su Sofija i Plovdiv. Usputna zadržavanja i potrebna stajanja za pasoške procedure, odmor i druge potrebe grupe. Sve u svemu, putovanje će biti ugodno, bezbrižno i puno zabave!

2.dan: (PONEDJELJAK 19.6.) ISTANBUL
Predviđeni dolazak u Istanbul u prijepodnevnim satima. Nakon smještaja u hotelu, kratkom odmora predviđen je fakultativni obilazak Istanbula u pratnji vodiča.
Naš obilazak započet će na Sultan Ahmet trgu, gdje ćemo posjetiti Hipodrom i Aya Sofiju, nevjerojatnu građevinu koja datira iz 6. stoljeća. Nakon toga, otkrit ćemo čari Kapali Čaršije, velikog i prekrasnog starog bazara sa stotinama trgovina koje nude suvenire, tkanine, nakit, odjeću i drugo. U popodnevnim satima imat ćete slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti i daljnje istraživanje Istanbula. Povratak u hotel. U večernjim satima fakultativni odlazak na Taksim, centar novog evropskog dijela grada, poznat po Istiklal uslici dugoj 3-4km (restorani, brojne prodavnice), odlazak do Galata kule. Ovaj dan će vas sigurno obogatiti nezaboravnim iskustvima koje ćete nositi u srcu zauvijek. Noćenje.

3.dan: (UTORAK 20.6.) ISTANBUL
Treći dan u Istanbulu započinjemo doručkom u hotelu, nakon čega slijedi jedan od najpopularnijih fakultativnih izleta – plovidba Bosforom. Ova jednoiposatna vožnja brodom pružit će vam nezaboravnu priliku da vidite Istanbul iz druge perspektive – s Bosfora. Dok plovite, s jedne strane ćete vidjeti azijsko, a s druge evropsko tlo, prolazeći kroz neke od najimpresivnijih gradskih mostova poput Dolmabahçe, Beşiktaş, Örtaköy Cami, 15 temmuz šehitleri koprüsü, Fatih Sultan Mehmet koprüsü, Rumeli hisar, Anadolu hisar, Beylerbeyi, i Kiz kulesi. Nakon plovidbe, nastavljamo panoramski obilazak najpoznatijih lokacija u Istanbulu, uključujući Camlica vidikovac s kojeg se pruža fantastičan pogled na grad smješten između sedam brda. Tu se također nalazi i najveća džamija u Turskoj, Camlica džamija. Nakon toga, autobusom ćemo se uputiti u kvart EYUP gdje ćemo posjetiti Sultan Eyup džamiju te se popeti na vidikovac Pierre Lotti. Uz nezaboravne prizore i prekrasne uspomene, vraćamo se u hotel. Noćenje

4.dan: (SRIJEDA 21.6.) BURSA
Doručak. Fakultativni cjelodnevni izlet: Upoznajte zeleni biser Turske, grad Bursu! Ovaj grad u sjevernozapadnoj Turskoj, administrativni centar Provincije Bursa, u regiji Marmara, prepun je povijesnih spomenika i okružen je gustim šumama i prekrasnim parkovima. Bursa je nekada bila prijestolnica Osmanskog carstva, a danas je poznata po svojoj povezanosti sa skijalištem Uludağ. Ovaj cjelodnevni izlet nudi posjet turbetima Osmana i Orhana Gazi, znamenitoj sat kuli, čarobnoj pijaci svile Koza Han i još mnogo toga. Slobodno vrijeme za uživanje u čarima ovog prekrasnog grada prije povratka u hotel. Noćenje.

5.dan: (ČETVRTAK 22.6.) ISTANBUL
Nakon doručka krećemo na izlet koji će nas oduševiti – posjet Prinčevskim ostrvima! Ova skupina od devet ostrva, koja su smještena na Mramornom moru oko 20 kilometara od Istanbula, nosi naziv po vizantijskim carevima koji su ih koristili kao mjesto za progon političkih protivnika. Zanimljivo je da su ova ostrva bez motornih vozila, a prevoz se odvija biciklima – koriste ih jedino policija, hitna pomoć i vatrogasci. Mi ćemo obići najveće ostrvo Bujukade, koje krase lijepe plaže i pruža idealnu priliku za osvježenje u moru. Prinčevska ostrva su omiljeno mjesto za bijeg slavnih ličnosti iz Turske. Nakon povratka u Istanbul, fakultativno ćemo posjetiti outlet centar Venezia gdje ćete imati dovoljno slobodnog vremena za uživanje u kupovini i istraživanju ovog popularnog tržnog centra.

Povratak u hotel. Noćenje.

6.dan: (PETAK 23.6.) ISTANBUL-EDIRNE-BiH
Doručak. Napuštanje hotela oko 11.00h. Polazak prema Edirnama. Edirne je grad u Turskoj koji je nekada bio glavni grad Osmanskog carstva, prije nego što je prijestolnica prebačena u Istanbul. U Edirneu se nalazi i najveća turska džamija, Selimiye džamija, koja se smatra jednim od najvećih i najljepših primjera osmanskog arhitektonskog stila. Gratis trosatna posjeta drugom glavnom gradu Osmanlijskog carstva sa čuvenom Selimiye Cami, Taşlihan, spomenici sultanu Mehmedu el-Fatihu i mimaru Sinanu, Arasta bazar, Eski Cami, Alipasa ҫarşi – prilika za završni shopping (posebno slatkiša po povoljnim cijenama). Nastavak putovanja od Edirne prema BiH uz kraća zadržavanja grupe radi odmora. Nastavak putovanja kroz Bugarsku prema Srbiji.

7.dan: (SUBOTA 24.6.) BiH
Dolazak na odredište u podnevnim satima.

 

 

FM CIJENA: 345 KM
Regularna cijena 379 KM

 

 

 

Aranžman obuhvata:

• prijevoz autobusom visoke turističke klase (TV, Video, Caffe, Clima, Radio, DVD, VCD, Caffe),
• 4 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu u oblasti LALELI/AKSARAY
• posjeta Edirnama: džamija Selimija, Arasta bazar…
• pratilac putovanja
• troškove pripreme i organizacije

 

Aranžman ne obuvata:

• fakultativne obilaske i ulaznice za kulturno-historijske spomenike
• obavezno putničko-zdravstveno osiguranje: 12,00 KM ( 24 KM za osobe u dobi 60-75 godina)
• Doplata za 1/1 sobu: 40,00 KM/dan/osoba
• Takse u hotelu 2 KM/noć (8 KM total )

Fakultativni izleti/ odvojeno:

• ISTANBUL LOCO U PRATNJI VODIČA – 10 EUR
• KRSTARENJE BOSFOROM – 20 EUR
• PANORMASKI OBILAZAK – CAMLICA CAMI I VIDIKOVAC, EYUP, PIERE LOTTI – 35 EUR
• Izlet Bursa 35 EUR
• VENEZIA 10 EUR
• TAKSIM 10 EUR
• PRINČEVSKA OSTRVA 20 EUR

Potrebna dokumentacija:

– Putna isprava (pasoš, putovnica) biometrijska sa rokom važenja 150 dana od dana polaska na putovanje.

 

Kalkulacija rađena na bazi 45 osoba.

U slučaju manjeg broja prijavljenih, agencija zadržava pravo korekcije cijena i/ili otkaza putovanja najkasnije 10 dana prije polaska.

NAPOMENA : NAVEDENI PROGRAM PLANIRANIH POSJETA PO DANIMA MOŽE BITI IZMJENJEN PRI KREIRANJU FINALNE SATNICE PUTOVANJA

 

 

Za ovaj aranžman vrijede Opšti uslovi putovanja „BABIĆ-BISSTOURS“ d.o.o. Zenica iz 2008. a koji su uskla đeni sa UTA BIH standardima